Integrale Yoga

Wat is dat, integrale yoga?

Integrale yoga is een complete vorm van yoga die gebaseerd is op de traditionele yoga, zoals deze vroeger in India werd beoefend. Deze oorspronkelijke kennis en wijsheid wordt in de integrale yoga aangepast aan onze huidige tijd. Bewust worden van wie jij werkelijk bent en weer in balans komen zijn daarmee de uitgangspunten.

In onze huidige tijd overheerst het denken; gevoel en intuïtie zijn vaak ondergeschikt. Mede daardoor ervaren veel mensen regelmatig stress en/of zijn ze gebukt onder spanningsklachten, met alle lichamelijke en psychische gevolgen van dien. De wereld verwacht veel van je en het kan moeilijk zijn aan al deze verwachtingen te voldoen, zonder jezelf tekort te doen. Wellicht herken jij dit ook bij jezelf.

De integrale yoga biedt ruimte om weer terug te komen bij jezelf, je ware zelf. Mentale stilte, het terugkomen in je lichaam en de diepe ontspanning zijn daarom zo belangrijk in deze hectische wereld. En maakt de integrale yoga tot een zeer waardevolle yogavorm.

 

Een les bestaat uit verschillende onderdelen:

Hatha-yoga

We beoefenen iedere les verschillende asana’s (yogahoudingen). Een asana is een houding die je bewust en met aandacht aanneemt. Door enige tijd een houding vast te houden leer je te voelen wat er gebeurt in je lichaam. Na een asana is er een kort moment van rust waarin je de houding na voelt. De adem neemt een belangrijke rol in tijdens de asana’s. Iedere les bestaat uit een andere serie houdingen, zodat alle onderdelen van het lichaam aan bod komen.

Pranayama

“Prana” is yoga een ander woord voor (levens)energie en “yama” betekent beheersing. Pranayama heeft dus als doel om de energiestroom te beheersen. De ademhaling is een directe manier om dit te ervaren en toe te passen.. Tijdens de lessen komen verschillende ademhalingsoefeningen aan bod. Het belangrijkste is om bekend te raken met je eigen ademhaling en deze (weer) te verdiepen.

Ontspanning en meditatie

Kijken naar je gedachten, kijken naar je gevoel en emoties. In dit moment zijn en alles wat je niet bent, zoals angst, weerstand en negatieve gedachten, loslaten. Dan kom je tot diepe ontspanning. Je komt tot rust en wordt je steeds bewuster van jezelf. En voor iedereen die vooral boodschappenlijstjes maakt tijdens de mediatie… door steeds te blijven oefenen worden je gedachten steeds stiller 😉

 

Is dat dan heel zweverig?

Misschien klinkt het vaag, zweverig en onbekend voor je. Maar eigenlijk is de integrale yoga heel praktisch. Je bent actief bezig met je lichaam, je werkt aan kracht en souplesse in je lichaam en wordt bekend met je ademhaling. Waarschijnlijk voel je na een eerste yogales spieren die je nog nooit eerder gevoeld hebt.

Wist je dat je met yoga niet alleen je spieren versterkt en soepeler maakt, maar dat je ook je zenuwstelsel tot rust brengt, je doorbloeding bevordert, je gewrichten soepeler maakt, je spijsvertering bevordert je lichaam actief afvalstoffen gaat afvoeren? En het leuke is, niet alleen de asana’s zorgen hiervoor, ook de ademhalingsoefeningen activeren deze belangrijke processen in je lichaam.

 

Moet ik daar lenig voor zijn?

Natuurlijk mag je jezelf al helemaal dubbel kunnen vouwen, maar het hoeft niet. De asana’s doe je namelijk binnen je eigen mogelijkheden. Doordat we een houding rustig aannemen en vasthouden, leer je steeds beter je grenzen kennen en deze stapje voor stapje te verplaatsen. Iedereen beoefent de yoga op zijn eigen niveau.

 

Locaties:

OudebildtzijlHallumLekkum (vlakbij Leeuwarden) en Ternaard.

 

Praktische info:

Hier vind je meer informatie. 

Wil je eens een les proberen?

Voel je welkom om vrijblijvend een les mee te doen. Neem gerust contact op via aan@allinevandermeulen.nl. 

“Sinds in aan yoga doe zit ik lekkerder in mijn vel en slaap ik ’s nachts beter.”

Bewustzijn

Yoga kan werken als een spiegel van je leven. De asana's kunnen je laten zien hoe jij in het leven staat en hoe je met situaties omgaat. Je wordt steeds bewuster van wie jij bent. En wat is nu een veiligere plek om te werken aan zelfvertrouwen of compassie voor je zelf, dan een yogamat? Ondek wie je werkelijk bent: kracht, liefde en energie.

Energie

Alles is energie en jij bent de waarnemer van dat alles. Negatieve gedachten, emoties en indrukken kunnen blokkades opzetten in je energetisch systeem. Door werkelijk naar jezelf te kijken en je lichaam te voelen, kunnen blokkades weer verdwijnen en kan de energie weer stromen. Pranayama, asana's en meditatie helpen je daarbij.

Ontspanning

Je mag tijdens de yogales ervaren dat je door middel van ontspanning meer bereikt dan met kracht en en 'moeten'. Misschien vind jij ontspannen en stil zijn ook één van de moeilijkste dingen die er zijn. Terwijl in de stilte alles is en alles mag zijn. Je kan daar alles vinden wat je nodig hebt en wat je wilt weten. Ga je mee?