Integrale Yoga

bewustwording en ontspanning

Wat is dat, integrale yoga?

De Integrale yoga is een complete vorm van yoga die gebaseerd is op de klassieke Hatha Yoga. Ontspanning en bewustwording zijn daarbij de belangrijkste uitgangspunten. Deze vorm van yoga is erg toegankelijk en is voor bijna iedereen mee te doen. We besteden veel aandacht aan de ademhaling en ontspanningsoefeningen. 

 

Een les bestaat uit verschillende onderdelen:

Yogahoudingen (asana’s)

We beoefenen iedere les verschillende asana’s (yogahoudingen). Een asana is een houding die je bewust en met aandacht aanneemt. Door enige tijd een houding vast te houden ga je steeds meer voelen wat er gebeurt in je lichaam. Dit probeer je zo rustig en ontspannen mogelijk te doen en altijd binnen je eigen mogelijkheden.
Nadat je een houding korte tijd  hebt aangehouden, is er een kort moment van rust waarin je de houding na voelt.
De adem neemt een belangrijke rol in tijdens de houdingen. Iedere les bestaat uit een andere serie houdingen, zodat alle onderdelen van het lichaam aan bod komen.

Ademhalingsoefeningen

Tijdens de lessen besteden we veel aandacht aan de adem. Tijdens de houdingen, maar vaak komen er ook verschillende ademhalingsoefeningen aan bod. Het belangrijkste is om bekend te raken met je eigen ademhaling en deze (weer) te verdiepen. Als je bekend bent met de adem, kun je vroegtijdig spanning herkennen en weer ontspannen.

In de yoga wordt dit ook wel Pranayama genoemd. “Prana” is yoga een ander woord voor (levens)energie en “yama” betekent beheersing. Pranayama heeft dus als doel om de energiestroom te beheersen.

Ontspanning en meditatie

Iedere les sluiten we af met een ontspanningsoefening, visualisatie, aandachtsoefening of meditatie. Hierdoor kom je in een diepere staat van ontspanning, waarin gedachten uiteindelijk stil kunnen vallen. Je leert om te spelen met je aandacht en om het waarnemen te worden van het denken, voelen en het lichaam. En voor iedereen die vooral boodschappenlijstjes maakt tijdens de meditatie… door niet mee te gaan met de gedachten, maar ze enkel waar te nemen, komen de gedachten vanzelf tot rust 😉

Bewustwording

Door de yoga sta je even stil bij wat er gebeurd in jezelf. Je leer jezelf te observeren, heel eerlijk en objectief. Door ruimte te geven aan alles wat er in jezelf speelt en daarin te ontspannen, kunnen energieën vrijkomen en oplossen. Hierdoor kan het denken tot verstillen komen, het gevoelsleven tot rust en het lichaam meer in ontspanning komen.

 

Is dat dan heel zweverig?

Misschien klinkt het vaag, zweverig en onbekend voor je. Maar eigenlijk is de integrale yoga heel praktisch. Je bent actief bezig met je lichaam, je werkt aan kracht en souplesse in je lichaam en wordt bekend met je ademhaling. Waarschijnlijk voel je na een eerste yogales spieren die je nog nooit eerder gevoeld hebt.

Wist je dat je met yoga niet alleen je spieren versterkt en soepeler maakt, maar dat je ook je zenuwstelsel tot rust brengt, je doorbloeding bevordert, je gewrichten soepeler maakt, je spijsvertering bevordert je lichaam actief afvalstoffen gaat afvoeren? En het leuke is, niet alleen de asana’s zorgen hiervoor, ook de ademhalingsoefeningen activeren deze belangrijke processen in je lichaam.

 

Moet ik daar lenig voor zijn?

Natuurlijk mag je jezelf al helemaal dubbel kunnen vouwen, maar het hoeft niet. De asana’s doe je namelijk binnen je eigen mogelijkheden. Doordat we een houding rustig aannemen en vasthouden, leer je steeds beter je grenzen kennen en deze stapje voor stapje te verplaatsen. Iedereen beoefent de yoga binnen zijn eigen mogelijkheden. De lessen zijn in kleine groepen (max 9/10 pers) waardoor er voldoende individuele aandacht en begeleiding is.

Kosten

Kennismakingsles: € 9,00
Leskaart 10 lessen: € 90,- (12 lesweken geldig)

Losse les: € 10,00
Leskaart 10 lessen: € 100,- (1 jaar geldig)

Twee keer per week:
Leskaart 20 lessen: € 165,- (12 lesweken geldig)

Wil je eens een les proberen?

Je bent van harte welkom voor een kennismakingsles.

Nu aanmelden Lestijden Praktische informatie