Ook op die weg langs het water
de wind vaart af en aan
met rimpels en geruis in elzen
ik zie me daar beneden staan

Vele beelden worden wakker
van mezelf als spelend kind
als schilder, fietser, denker
als wolken gaan ze met de wind

Alle beelden zijn verdwenen
de lucht is helder als voorheen
het water glad en zondoorschenen
maar nu zijn Ik en Alles ÉÉN

Douwe Tiemersma

Inspiratie Avond
gespreksavond over non-dualiteit

Doen door niet doen, oftewel handelen door niet te handelen. Wat wordt hiermee bedoeld? 

Wei wu wei komt uit het Taoïsme en komt van Lao Tse die 25 eeuwen geleden leefde. Hij schreef het beroemde boekje Tao Teh King maar ook het minder bekende Hua Hu Ching. Uit zijn teksten blijkt dat hij een wijze man was die inzicht had verkregen in de dingen, in de kosmos en zichzelf.

Wei wu wei, het lijkt een paradox, hoe kunnen we doen door niet te doen? We zijn immers gewend om iets te doen, te ondernemen, alvorens een resultaat te kunnen boeken. Zo hebben we dat geleerd. Eerst kennis van zaken verkrijgen, dan hiermee iets aanvangen, om het resultaat te verkrijgen wat we willen. Wie zaait zal oogsten. Het verschil ligt hem in het denken. De hersenen denken: als ik dit doe, dan is dat het gevolg.

Toch zijn er tal van situaties waarbij gehandeld wordt zonder na te denken. Meestal in situaties waarbij we geen tijd meer hebben om na te denken. Naderhand zeggen we dan: ‘Het was een reflex. Ik zag die auto op me afkomen en als vanzelf week ik net op tijd uit, wat een geluk’. Sommige mensen die wat minder vanuit hun hoofd handelen maar meer uit hun gevoel zeggen soms: ‘Ik voelde het al aankomen, dus ben ik een andere weg gegaan’.

In deze gevallen wordt nog gehandeld vanuit een ik-besef. Een te handhaven centrum, waarvan alles lijkt af te hangen. In wei wu wei situaties is dit centrum verdwenen. Dit kan bewust en onbewust zijn. Iedereen kent wel het gevoel van in ‘the flow’ zijn, vooral sporters spreken hierover. ‘Ik was in the flow en als vanzelf reed ik een nieuw record’ of ‘als vanzelf liep ik op de juiste plek en rondde het doelpunt perfect af’. Hierover kan men pas na de hand spreken want op het moment Supreme was het denken geheel afwezig.

Mensen die dit zeer bewust kennen, zijn mensen die vaak een spirituele zoektocht achter de rug hebben en de bron van het leven, en zichzelf zochten. Zij kwamen tot de conclusie dat er alleen maar hier en nu is, alleen dit moment bestaat. Dat alles vanzelf ontstaat en weer vergaat, dat er geen persoon is die afgescheiden zou zijn van al het andere bestaan.

Alles komt voort uit Dat wat geen vorm, geen beschrijving kent. Waar vele namen aan zijn gegeven maar waarvan geen één de lading dekt. Als we handelen vanuit Dat, zijn we één met onze oorspronkelijke natuur en één met het Al, het universum. Geen ik die handelt maar er is handelen. Geen God die alles bewerkstelligd en toch wordt alles gedaan. Vanuit een harmonie tussen schijnbare tegenstellingen wordt alles geboren en lost alles weer op in Dat Ene.

Wei wu wei, hier gaat de aankomende inspiratie avond over. Laat je inspireren door zeer oude wijsheden die tijdloos bleken.

Tot dan! 

Praktische informatie

Datum: volgt binnenkort
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Kosten: € 7,50 (incl koffie, thee en natuurlijk een dosis inspiratie)
Locatie: Yogastudio Leela, Great Sminia 38, 9172 RA Ferwert
Meer informatie en opgave: aan@allinevandermeulen.nl

Ik meld me aan

Martijn Zitman
magnetiseur