Ook op die weg langs het water
de wind vaart af en aan
met rimpels en geruis in elzen
ik zie me daar beneden staan

Vele beelden worden wakker
van mezelf als spelend kind
als schilder, fietser, denker
als wolken gaan ze met de wind

Alle beelden zijn verdwenen
de lucht is helder als voorheen
het water glad en zondoorschenen
maar nu zijn Ik en Alles ÉÉN

Douwe Tiemersma

Inspiratie Avond

Thema: Sri Aurobindo

Daar staan ze dan in de kast: een bijzonder rijtje boeken bij elkaar. Vandaag vulde ik mijn ‘belangrijke boeken-collectie’ aan met Alline haar ‘boeken-die-mijn-leven-veranderden’. Het mooie is dat ze naadloos op elkaar aan sluiten. Baghwan, Sri Aurobindo, Douwe Tiemersma, Nisargadatta, maar ook minder bekende namen vullen onze kast.

Wat deze namen en boeken met elkaar gemeen hebben? Ze verwijzen allemaal naar de vraag: ‘Wie ben ik?’. Een vraag die lange tijd onze beide levens in beslag namen. 

We lieten ons inspireren door verschillende leraren. Sommigen voor korte tijd. Anderen, waaronder ook mijn vader Jac Zitman, blijven een belangrijke inspirator.

De boeken staan nu voornamelijk in de kast, want je kunt je hele leven wel blijven lezen. Uiteindelijk gaat er om dat het voor jezelf duidelijk wordt. Wat zijn jouw antwoorden? Nu, op dit moment? Of nog beter, welke vragen lossen op door je eigen inzicht?

Het blijft fijn om met anderen in gesprek te zijn over deze levensvragen. Ik herinner me nog goed de eerste periode waarin de vraag ‘wie ben ik’ in alle hevigheid op kwam. Ik sprak erover met bekenden, maar die vonden me maar vreemd. Hoe kwam ik erbij om hier zo mee bezig te zijn? Wat had dat voor zin? Terwijl het voor mij een vraag was, die letterlijk van levensbelang was!

Het was zo fijn om in die tijd in contact te komen met mensen die ook met dit onderwerp bezig waren. Met name om vertrouwen te houden en te krijgen in mezelf. Om dieper te durven gaan in dit onderwerp. Want ik kwam er al snel achter dat bewustwording gaat om moed, om doorzettingsvermogen en kracht. Je moet alles durven zien. Alles moet aan het licht komen, juist dat wat niet gezien of gevoelt wil worden.

Het was goed dat ik daar op sommige momenten hulp bij kreeg. De verwijzingen: ‘Alline, kijk eens goed? Waar zit je nu in en waar is de uitweg?’ waren regelmatig van groot belang.

En nu? Ach, wij zijn geen leraren. We zijn, net als iedereen, ook gewoon aan het knoeien met het leven. Maar één van de dingen die we beiden prachtig vinden is in gesprek zijn over het leven. Over het geknoei, over het opstaan en vooral over: ‘kijk nu eens goed? Hoe zit het nu werkelijk in elkaar?’

Daarom hebben we deze inspiratie avonden in het leven geroepen. We laten ons inspireren door mooie teksten, onze eigen inzichten én die van jullie. 

Praktische informatie

Thema: Sri Aurobindo
Datum: zaterdag 10 september
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Kosten: € 7,50 (incl koffie, thee en natuurlijk een dosis inspiratie)
Locatie: Yogastudio Leela, Great Sminia 38, 9172 RA Ferwert
Meer informatie en opgave: aan@allinevandermeulen.nl

Ik meld me aan

Martijn Zitman
magnetiseur