Spanning loslaten – praktische tips

Ontspannen

Tijdens de yogales mag je steeds meer in ontspanning komen. Je mag ontdekken dat je houdingen met lichte inspanning en zonder overbodige spanningen aan kunt nemen. Ook leer je hoe je in elke situatie rustig door kan blijven ademen, zodat het lichaam ook daarin zoveel mogelijk in ontspanning blijft. Door middel van de open aandacht en meditatie-technieken komt uiteindelijk ook het denken steeds meer tot rust.

 

Spanningen loslaten

Wanneer je bewust ontspant zoals tijdens een yogales, kan het zijn dat het lichaam zijn spanningen los gaat laten. Dit zie je bijvoorbeeld ook, wanneer je na een drukke werkdag op de bank neerploft. Je begint misschien te gapen, één van de manieren van het lichaam om spanningen los te laten. Even diep zuchten is ook zo’n manier.

Soms merk je dat het niet goed lukt om spanningen los te laten. Onrustige benen, een misselijk gevoel of niet kunnen slapen zijn daar voorbeelden van. Hieronder deel ik een paar eenvoudige en praktische tips, waardoor het lichaam kan ontladen.

 

Blote voeten in het gras

Onze benen zijn in wezen voor het lichaam onze natuurlijke geleiders. Wanneer dit proces niet goed verloopt, zie je dat je bijvoorbeeld onrustige benen krijgt op het moment dat je gaat ontspannen.
Via de benen en voeten kan spannings-energie afvloeien en afgedragen worden aan de aarde. Doordat we nog maar weinig met blote voeten in de natuur lopen, zie je dat dit proces moeilijker verloopt. Onze belangrijkste afvloei-mogelijkheid is dan weg. Regelmatig op blote voeten in het natte gras lopen, is dus een goede manier om spanningen kwijt te raken.

 

Aarden

Sommige mensen zijn door bijvoorbeeld trauma niet meer goed geaard. Je ziet dan, dat het ontladen via de benen helemaal niet goed functioneert. Spanningen hopen daardoor sneller op in het lichaam. In dat geval kan het goed zijn om regelmatig aardende yogahoudingen te doen. Ook wandelen en tuinieren werken aardend. Wanneer je goed geaard bent, zie je vaak ook dat het denken rustiger wordt. Magnetiseren kan helpen om dieper liggende spanningen op te lossen, waardoor het lichaam ook weer beter aard.

 

Stromend water

Misschien heb je wel gemerkt dat je je na een drukke dag een stuk verkwikkender voelt, wanneer je onder de douche vandaan komt. Dat komt onder andere omdat water ook een goede geleider is. Ook hiermee zie je dus dat onze spanningsenergie (natuurkundig gezien ook wel positieve geladenheid) wegvloeit. Merk je bijvoorbeeld na een pittige vergadering of na de yogales, dat je alles even van je af wilt schudden? Was aandachtig je handen en polsen onder stromend water. Masseurs en magnetiseurs zullen dit ook altijd doen na een behandeling. Wanneer je merkt dat spanningen snel vastzitten in het borstgebied en schouders, dan kan dit een goede, praktische manier zijn om weer te ontladen.

 

Water drinken

Genoeg water drinken werkt reinigend op ons lichaam. Doe dit wel ná de yogales en liever niet tijdens de les. Het lichaam kan maar één ding tegelijk: het is óf bezig met opnemen óf met verwerken. Wanneer je dus tijdens de les veel water drinkt, probeer je beide processen in werking te stellen en daar is het lichaam (ook bij vrouwen 😉 ) niet voor bedoeld. Veel water (of kruidenthee) drinken na de les is wel verstandig, omdat je daarmee de afvalstoffen die in het lichaam zijn vrijgekomen, afvoert. Merk je bijvoorbeeld dat je na de yogales nog een tijdje onrustig bent? Dan kan voldoende water drinken soms al een eenvoudige oplossing zijn.

 

Niks doen

Merk je ook door de dag heen, dat je snel spanning opbouwt? Kijk eens of je een paar keer per dag, of in ieder geval ’s avonds voor je gaat slapen, 10 minuutjes niks kan doen. Je zou er zelfs een wekker voor kunnen zetten, zodat je niet alvast in slaap valt. Tijdens deze 10 minuten laat je alles voorbij komen, wat in de aandacht wil komen. Alle gedachten geef je de ruimte. Soms komen ze dan als een wervelstorm op, maar als je ze echt de ruimte geeft en niet ingrijpt, zie je vaak al snel dat het juist een stuk rustiger wordt. Het lichaam en het denken krijgen op die manier de kans om als het ware als een soort grammofoonplaat, uit te draaien en tot stilstand te komen. Je verwerkt alvast een stuk van de dag, waardoor dit ’s nachts niet meer hoeft. Daardoor zul je ook ’s nachts beter slapen en wellicht zelfs minder dromen.

 

Individuele sessie of magnetiseren

Hopelijk merk je na het toepassen van deze tips dat je beter ontlaad en spanningen kwijt raakt. Wanneer dit niet het geval is, laat het dan gerust weten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een keer een individuele sessie te doen of een behandeling in de plannen bij magnetiseur Martijn Zitman. Ook het gebruik van tarwekiemolie of ontspanningskruiden kunnen wellicht tot één van de opties behoren voor meer ontspanning.

Heb jij nog andere praktische tips? Laat het ook gerust weten!

 

Lees ook het artikel over “de kunst van het ontspannen”