IntegraleYoga_068.jpg

De zonnegroet (Suryanamaskar)

De zonnegroet bestaat uit een serie houdingen die je achter elkaar uitvoert, in een zogenaamde ‘flow’. Er zijn verschillende varianten van de zonnegroet. De zonnegroet die ik hier omschrijf en die je in het onderstaande filmpje kunt zien, is gebaseerd op de zonnegroet van Svami Sivananda. Deze wordt uitgebreid omschreven in het boek ‘Yoga, doen en begrijpen’ van André van Lysebeth. 

De zonnegroet bestaat uit een 12-tal houdingen, die je achter elkaar in een reeks uitvoert. Je voert de zonnegroet altijd in in een serie van drie of een veelvoud daarvan uit, dus 3, 6, 9, 12 keer. Het is een hele mooie serie om de dag mee te starten. Je activeert het lichaam, versterkt de spieren, versnelt en verruimt de hartslag en de adem. 

 

De werking

De zonnegroet heeft veel gunstige effecten op onze gezondheid, mits je de serie uitvoert binnen je eigen mogelijkheden en je hierin niets forceert. Blijf vooral bij jezelf voelen wat het effect is van de serie. Neem na iedere beoefening kort de tijd om na de voelen, zodat je bij jezelf de uitwerking na kunt gaan.

De zonnegroet masseert de buikorganen. Ze versterkt en activeert het spijsverteringsstelsel. Dit is ook één van de redenen waarom we in deze variant van de zonnegroet altijd links in- uitstappen.

De zonnegroet verdiept de ademhaling. Ze verrijkt het zuurstofgehalte in het bloed en voert afvalstoffen weer af, door het intensief uitdrijven van CO2.

De zonnegroet versterkt de hartfunctie en de doorbloeding van het hele lichaam.

De zonnegroet versterkt het zenuwstelsel, door het afwisselend buigen en rekken van de wervelkolom. Hierdoor komt het zenuwstelsel weer in balans, waardoor gevoelens van angst en onrust kunnen verminderen.

De zonnegroet stimuleert de schildklier, door het samendrukken en openen van de hals.

De zonnegroet maakt de spieren soepel en sterk: de hals, schouders, armen, polsen, vingers, rug, buik, heupen, dijen, kuiten en enkels. Het geeft ruimte in de borstkas.

De zonnegroet heeft een betere doorbloeding van oa. De baarmoeder en eierstokken. Dit heeft een positief effect op de menstruatie.

Dit zijn een aantal positieve effecten op ons fysieke lichaam. Misschien een extra stimulans om zelf te ervaren want voor uitwerking het beoefenen van de zonnegroet bij jou heeft.

 

De houdingen

 1. – Adem in-
  Tadasana, handen voor het borstgebied
 2. – Adem uit –
  Breng de handen in een ruitvorm naar de knieën
 3. – Adem in –
  Halve maan achterwaarts
 4. – Adem uit-
  Vooroverbuiging, breng de kin in de richting van het borstgebied, handen op de mat
 5. – Adem in –
  Stap de linker voet een grote stap naar achteren, Lage lunge 
 6. – Adem uit –
  Stap de rechter voet naar achteren, Neerwaartse Hond
 7. – Adempauze –
  Breng knieën en borstgebied naar de mat
 8. – Adem in –
  Cobra, breng buikgebied naar de mat, til hoofd- en borstgebied op
 9. – Adem uit –
  Neerwaartse hond
 10. – Adem in –
  Stap linkervoet naar voren, Lage lunge
 11. – Adem uit-
  Stap rechtervoet naar voren, Vooroverbuiging (met kin in de richting van de borst)
 12. – Adem in –
  Halve maan achterwaarts
 13. – Adem uit –
  Tadasana, handen voor het borstgebied

De zonnegroet wordt ook uitgebreid behandeld in onderstaand filmpje. Misschien kun je de zonnegroet in het begin niet perfect uitvoeren. In de yogalessen laat ik alternatieven zien, zodat je bepaalde spiergroepen alvast kunt versterken en soepeler kunt maken. Oefening baart kunst.

 

De zonnegroet

De zonnegroet zelf begint bij 25 min. De serie die eraan voorafgaat is ter voorbereiding. Wanneer je de zonnegroet een aantal keren hebt uitgevoerd, is deze prima als losse serie te doen.

 

bron: Yoga doen en begrijpen, André van Lysebeth