De kunst van het ontspannen

En daar lig je dan, op je yogamatje. Het hoofd maalt maar door met onzinnige gedachten en je rug voelt als een plank. Je hoort je yogadocente iets zeggen over ‘ontspan je benen’, maar bij het woord ‘ontspanning’ wordt de weerstand nog hoger. 

 

“Wat nou, yoga is ontspannend?!”

 

Herken je dat? Van die momenten waarop ontspanning ver te zoeken lijkt. Je voelt elk pijnlijk spiertje in je lichaam en het woord ‘stilte’ bestaat alleen op de momenten dat je in diepe slaap bent. Je zoekt afleiding in Facebook, scrollt eens door je tv, trekt een grote chocoladereep uit de kast… even voel je je relaxed. Je vergeet de spanning, duikt in je tijdlijn, koopt vier leuke shirtjes bij de Primark en de chocola (of wijn, sigaretten, bier, wiet?) voelt heerlijk comfortabel. 

 

Helaas komt de weerstand even later als een boemerang weer terug. En nu? 

 

Waarom is ontspanning soms zo moeilijk? Enerzijds is het iets wat gelukkig regelmatig helemaal vanzelf gaat. Iedere nacht, in diepe slaap, is er ontspanning. Ook overdag zijn er (hopelijk) momenten van ontspanning. Lopend over het strand, fietsend langs de dijk of heerlijk tekenend samen met de (klein)kinderen. Als je goed kijkt, zie je dat die momenten een aantal kwaliteiten met zich mee brengen. Je vergeet de tijd, je vergeet jezelf en je gaat helemaal op in datgene wat je aan het doen bent. Vaak is het iets wat je fijn vind om te doen, maar dat is niet altijd het geval. 

Hetgeen wat je doet, geeft in ieder geval een geluksgevoel, juist omdat je er helemaal in opgaat. Bij sommige mensen ontstaat dat juist in onprettige of ongezonde situaties, zoals bijvoorbeeld in gevechten. Je ziet het ook in bijvoorbeeld eten of verslavingen, wat in zekere zin ook een manier is om ontspanning te zoeken.

Iedereen heeft gewoontes en activiteiten, gezond of ongezond, waarin die ontspanning terugkeert. Wanneer dit niet het geval is, ontstaat er een burn-out, wordt je overspannen, depressief of ziek. Op die manier geeft het lichaam het signaal ‘rust uit’ af, zodat de ontspanning weer terug kan keren. 

 

Naar mijn idee zijn het vaak ideeën en overtuigingen over onszelf, die niet gezien en vooral niet gevoeld willen worden.

 

Wanneer je merkt dat het nauwelijks lukt om door de dag heen te ontspannen, kun je eens gaan kijken wat ontspanning in de weg staat. Naar mijn idee zijn het vaak ideeën en overtuigingen over onszelf, die niet gezien en vooral niet gevoeld willen worden. Vaak wordt dit gevoed door angst. Dit geeft een continue spanning en een gevoel van weerstand. Het kern-probleem van deze ideeën is het idee ‘ik’. 

Daaronder is het goed om te kijken of het fysieke lichaam tot rust gebracht kan worden. Bij vrouwen is het vaak een verstoord hormoonstelsel. Hypo Tarwekiemolie voedt de hormonen en kan het hormoonstelsel weer tot rust brengen. Daardoor kan veel mentale onrust al tot bedaren komen. 

Overmatige positieve geladenheid kan ook een gevoel van spanning opleveren. Iedere dag op blote voeten in het natte gras staan, zorgt ervoor dat die geladenheid af kan vloeien. 

Ook de druk vanuit de maatschappij kan zorgen voor stress. Het idee iets te moeten bereiken op het gebied van werk bijvoorbeeld of mee te moeten doen in de gejaagdheid, zorgt voor veel onrust. Regelmatig rustmomenten inlassen en de natuur opzoeken, kan wonderen doen. 

Natuurlijk heeft de yoga ook verschillende technieken om meer te ontspannen. Met name de ademhaling speelt daar een belangrijke rol in. Door heel bewust te blijven en steeds vanaf een afstandje te blijven kijken naar jezelf, geef je de energieën in het lichaam de ruimte om op te lossen. 

In de aankomende Yoga Intensive gaan we kijken naar het fenomeen ontspanning. Wat kan ontspanning in de weg staan? Welke ontwijktecnieken heeft je systeem aangenomen om niet te hoeven voelen en jezelf niet onder ogen te komen? 

Deze Intensive is voor iedereen die enige ervaring heeft met Yoga, meditatie en pranayama. 

Klik hier voor meer informatie