Integrale Yoga – een toegankelijke vorm van yoga

Toegankelijk

Misschien ken je yoga met name van de beelden die je voorbij ziet komen op het internet. Slanke dames in strakke, onbedekte kleding, in de meest onmogelijke houdingen gedrapeerd. Misschien schrikt dit je af. “Dit zal ik toch nooit kunnen?” Voor mij zijn deze beelden niet persé realistisch. 

Yoga is namelijk niet prestatie-gericht! Het gaat er niet om dat je zo goed mogelijk een houding uit kan voeren, maar met name, dat je in én na een houding leert voelen wat er gebeurt. Kon je de houding zo veel mogelijk vanuit ontspanning uitvoeren? Of bemerkte je veel weerstand in het lichaam? 

Waarschijnlijk kom je in mijn lessen soms ook houdingen tegen die iets minder comfortabel zijn of die je (nog) niet kunt. Toch probeer ik de lessen zo toegankelijk mogelijk te houden.

 

Luisteren naar je lichaam

Als eerste krijg je in de yogalessen mee, dat je iedere houding enkel binnen je eigen mogelijkheden uitvoert. Als iets niet goed voelt, maak je de houding minder intens of je komt er weer uit. Interessant is dan ook, om bij jezelf te kijken wat er op die momenten gebeurd. Durf je eerder uit een houding te komen, ook al blijft de rest van de groep er nog in? Durf je te luisteren naar je eigen lichaam of ga je regelmatig over grenzen om niet buiten de boot te vallen? Durf je grenzen op te zoeken of vertrouw je je lichaam niet voldoende om uitdagingen aan te gaan?

 

‘Plan b’

In mijn yogalessen probeer ik bij een iets moeilijkere of zwaardere houding altijd een ‘plan b’ mee te geven. De omgekeerde houding zoals je hieronder op de afbeelding ziet, is zo’n houding waarbij ik altijd een alternatief aangeef. Soms is het genoeg om een houding te ondersteunen met een kussentje of dekentje. 

 

Op een stoel

Zoals je wellicht hebt gelezen, geef ik ook yogalessen waarbij we alles op een stoel doen. De stoelyoga is hiermee een nóg toegankelijkere vorm van yoga, zonder dat we aan werking verliezen. Maar ook in de reguliere lessen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een stoel. Voor lang niet iedereen is zitten op een matje eenvoudig. Daarom kiezen steeds meer deelnemers van mijn yogalessen ervoor om bijvoorbeeld de ademhalingsoefeningen uit te voeren op een stoel. 

 

De adem als leidraad

Tijdens de yogalessen besteden we veel aandacht aan de ademhaling. Door de adem te leren kennen op momenten dat er volledige ontspanning is, herken je eerder subtiele spanningen in het lichaam. Wanneer je tijdens een houding bemerkt dat de adem erg versnelt of dat de uitademing niet goed weg stroomt, kan dit een vroegtijdig signaal zijn dat een houding te veel vanuit spanning wordt uitgevoerd. Door dit op de mat te herkennen, zie je dit soort subtiele spanningen ook eerder in het dagelijks leven, bijvoorbeeld als je achter je laptop zit of tijdens het autorijden. 

 

Toegankelijk voor de westerse mens

Sommige houdingen uit de traditionele yoga zijn niet of nauwelijks uit te voeren door ons hier in het westen. Je moet niet vergeten dat de oorspronkelijke yogi’s in India vaak hun hele leven wijden aan de yoga. Ze beoefenden dagelijks Hatha yoga, de fysieke vorm van yoga, die we veelal in het westen kennen. 

Volgens mij is het niet zo van belang om erg ingewikkelde poses aan te nemen. De werking van de houdingen zijn juist het sterkst, wanneer een houding vanuit ontspanning kan worden uitgevoerd. En dat is vaak voor ons al een hele uitdaging! Zie je wel eens bij jezelf hoeveel spieren je vaak ongemerkt aanspant, terwijl dat helemaal niet nodig is? 

De oprichter van de Integrale Yoga, Sri Aurobindo, vond dat er een yogavorm moest komen voor de westerse mens. Dit is de Integrale Yoga geworden. Een rustige vorm van yoga, gebasseert op de klassieke hatha yoga, die voor (bijna) iedereen toegankelijk is.