Een oefening voor innerlijke rust
Er is een hele mooie en uiterst eenvoudige oefening om alles in jezelf weer tot rust te laten komen. En dat is: ‘Niets doen’.
Ik hoor je al een beetje lachen: ‘Alline, behalve als ik slaap doe ik niets. Voor de rest is mijn hoofd altijd bezig. En alleen al stilzitten is soms een hele opgave. Hoe kun je dat nu uiterst eenvoudig noemen?’
En toch is dat precies wat het is! Wat je in jezelf mag doen is je aandacht verplaatsen van ‘ik doe’ naar ‘waarnemen’. Dus het enige wat je gaat ‘doen’ is alles waarnemen wat er nu gebeurt. Phoe, simpel toch?
De ‘eerste’ stap
Neem zo’n 10 minuutjes de tijd, bijvoorbeeld voor je gaat slapen. Bij voorkeur niet ín je slaapkamer trouwens. Een hele mooie houding die je tijdens deze oefening aan kunt nemen, is de symmetriehouding (zie afbeelding). Deze houding zorgt ervoor dat alles weer gaat stromen in het lichaam en houd je in balans. Zorg ervoor dat je comfortabel ligt. (owja, dat is eigenlijk ook de enige stap )
Gedachten komen en gaan, dat gaat vanzelf. Jij denkt ze niet, je zou eerder kunnen zeggen dat je waarneemt dat er gedachten komen.
Ter informatie
Eigenlijk begint de oefening met de wijze waarop je tegen gedachten, gevoelens en het lichaam aan kijkt. We zegen vaak: ‘ik denk’. Laten we vooropstellen dat jij niet de denker bent! Gedachten komen en gaan, dat gaat vanzelf. Jij denkt ze niet, je zou eerder kunnen zeggen dat je waarneemt dat er gedachten komen. En precies datzelfde geldt voor gevoelens trouwens.
Waarnemen
In de volgende 10 minuten laat je alle gedachten aan je voorbijgaan. Probeer gedachten te zien als vogels: ze vliegen jouw luchtruim binnen, zweven even rond en vliegen er weer uit. Ook onaardige, angstige, onprettige ‘vogels’ laat je gewoon vliegen, want na enige tijd vliegen ze toch weer weg. Je blijft rustig alle gedachten observeren.
Stel maar vast dat er een gevoel is, zonder ‘hoe’ en ‘waarom’
Gevoelens
Wanneer je zo het denken eens observeert en de gedachten wat tot rust komen, merk je soms pas dat er ook gevoelens meespelen. Bij heftige emoties zitten we daar al middenin, maar wanneer je in een eerder stadium zo’n gevoel oppikt, is het vaak gemakkelijker om er naar te kijken. De uitnodiging bij gevoelens is dat je ze niet hoeft te verklaren of op te lossen. Stel maar vast dat er een gevoel is, zonder ‘hoe’ en ‘waarom’. Want juist die vragen veroorzaken weer een compleet nieuwe gedachtestroom, die zo’n gevoel eigenlijk meer voedt dan nodig is.
Het lichaam
Op dezelfde manier observeer je het lichaam. We zijn altijd geneigd om dat wat onprettig is in het lichaam, te willen veranderen. Hartstikke logisch, want als er ergens pijn is vraagt dat om een oplossing. Maar in deze 10 minuutjes lukt het je vast niet om een oplossing te vinden 😉 Daarom mag je alles wat je in het lichaam voelt, objectief observeren. Je zou het zelfs kunnen benoemen: ‘Hier voel ik dit, hier voel ik dat’. Maar alles met dezelfde voorkeur, afkeur of belangstelling.
Oberveer maar hoe het lichaam zelf ademt; de adem stroomt naar binnen, de adem stroomt weer naar buiten.
De adem
Als laatste richt je de aandacht op de adem. Oberveer maar hoe het lichaam zelf ademt; de adem stroomt naar binnen, de adem stroomt weer naar buiten. Ook wanneer je merkt dat gedachten heel druk zijn of emoties te heftig, richt je je aandacht op de ademstroom.
Energieën komen tot rust
Wanneer je hier iedere dag de tijd voor neemt en je alle ‘vogels’ de ruimte geeft, kom je tot rust. Het wordt rustiger en stiller in het hoofd en de gedachten nemen af. Er kan dan een periode komen, waarin gevoelens sterker lijken te worden. Maar eigenlijk is dit gezichtsbedrog: het denken wordt rustiger, dus dat wat er gevoeld kan worden, wordt alleen duidelijker.
Helderheid
Daarnaast kun je al snel tot de ontdekking komen dat achter alle gedachten, alle gevoelens en alle ervaringen, ontspanning ‘woont’. De stilte of rust die je daar ont-dekt, is de achtergrond van alles dat wordt waargenomen. En hoe vaker je daar in ontspant, des de groter wordt deze stilte.
Een vergelijking
Je zou het kunnen vergelijken met de lucht en de wolken. Alles wat je waarneemt, zijn wolken. De gedachten, de gevoelens, het lichaam, alles om je heen, zijn als wolken die voorbij komen. En de rust, ontspanning en stilte (eigenlijk dat wat je werkelijk bent) is de blauwe lucht.
Wil je precies zien hoe je de symmetriehouding doet? Op mijn website Het Nieuwe Zwanger Worden heeft yoga-collega Jacqueline Rantong een prachtige video gemaakt waarin ze de symmetriehouding laat zien, samen met een aantal houdingen die je daarna kunt doen om de onderrug weer te ontspannen.
Dit artikel en deze video vind je hier: Zwangerschapsyoga bij bekkenklachten
Alline van der Meulen
Geschreven voor:
Nieuwsbrief Alline – Integrale Yoga, januari 2021
Illustratie:
Meintje Boonstra, Kreaasje fan mei