Flexibel zijn

De kracht van de mens is dat we ons aan kunnen passen aan verschillende omstandigheden. Lang werd gedacht dat de mens overleefde volgens Darwins principe: de wet van de sterkste. Dit idee is ondertussen door verschillende takken van de wetenschap achterhaald, zo ook door de medische wetenschap. Namelijk niet degene die het sterkste is, maar degene die zich het beste aan kan passen aan de steeds veranderende omstandigheden in het leven heeft de grootste kans de overleven.

Het leven is een continue stroom van verandering. Je ziet het in het ritme van de dag, het ritme van de maan en het die het seizoen. Als je verder uitzoomt zie je ook de verschillende culturen, de mens in ook altijd in verandering. Ook het lichaam is geen moment hetzelfde. Cellen vernieuwen zich continu en vooral vrouwen herkennen waarschijnlijk bij zichzelf dat de wereld er totaal anders uitziet op het moment dat je ongesteld moet worden.

Ga maar eens goed kijken in de natuur wat er eigenlijk statisch is. Van een steen zou je kunnen zeggen dat het vrij vaste materie is, maar zelfs die verandert. Al is het in een langzamer ritme dan dat ons opvalt. Niets blijft maar één moment hetzelfde.

Op dit moment vinden er veel veranderingen tegelijkertijd plaats. In je persoonlijke leven misschien, maar ook maatschappelijk gezien. Sommige veranderingen zijn wellicht fijn en mooi, andere juist erg onprettig. Ook kan het zijn dat je merkt dat er gevoelens van angst en ontrust opkomen. Hoe ziet de wereld er straks uit? Kan ik straks nog datgene doen wat ik altijd deed? Hoe komt het op financieel gebied?

Allerlei vragen kunnen er in je op komen. Wat je vaak ziet ontstaan, is dat zo’n vraag een heel eigen leven gaat leiden. Zo’n vraag begint als het ware als een klein zaadje, maar als je niet oplet wordt een joekel van een boom, die alle zon verspert.

In de yogalessen hebben we het vaak over gedachten. Het feit is, dat je gedachten kunt observeren en dat gedachten vaak helemaal niet waar zijn. Je kunt ze eens wat minder serieus nemen bijvoorbeeld. Dit voorkomt dat je zo’n gedachte heel veel voeding geeft, zodat’ie überhaupt niet zo groot hoeft te worden. Als je op die manier heel alert blijft, merk je ook dat er misschien even angst, zorgen of onrust is, maar dat daarna de lucht ook snel weer opklaart.

Het leuke is, dat je dan gaat zien dat je gewoon met de stroom mee gaat. De wereld verandert en waar nodig verander je mee. De issues die vandaag opgelost moeten worden, regel je als dat kan. En de dingen waar je niets aan kunt doen, laat je naast je liggen. En als er even gepieker ontstaat en je ziet: “wacht, er is weer gepieker”, dan ben je er al uit en merkt je dat het steeds sneller rustig wordt.

Het zijn de gedachten die ervoor zorgen dat je je vastklampt aan het verleden of aan angst en zorgen voor de toekomst. Laat ze maar wat pruttelen en neem ze niet té serieus.

En zo kan de yoga je helpen flexibel te blijven. Niet alleen fysiek gezien, maar vooral intern. Je eigen instelling. En zonder al die zorgen is de wereld nog steeds heel gaaf 😉

Alline van der Meulen

Integrale Yoga, april 2020